Cele 3 luni de vara sunt adesea prilejul multora de a pleca intr-o vacanta, in special elevilor si studentilor, care in restul timpului din an sunt la studii. Cei mai multi aleg sa plece pe litoralul romanesc, dar nu numai.
Litoralul romanesc este o destinatie de vacanta importanta pe tot timpul verii, unde se aduna cei mai multi turisti, in special romani. Litoralul este destul de dezvotat, cu multe statiuni amenajate, oferte diferite in fiecare an si alte posibilitati de distractie pe timpul zilei sau al noptii.
Alti turisti aleg ca destinatie zonele muntoase, ca Muntii Apuseni, un lant muntos din Carpatii Occidentali, de pe teritoriul Transilvaniei. Muntii Apuseni sunt niste munti tineri, formati prin incretire. Acest lant muntos ajunge pana la altitudinea de 1849 metri in Varful Bihor sau Curcubata Mare. Nu este o altitudine mare, dar acesti munti atrag multi turisti fascinati de relieful carstic, aici gasindu-se si peste 400 de pesteri. Roca predominanta din acest lant muntos este calcarul, cea ce a favoriza formarea refielului carstic, ca pesterile, avene sau alte tipuri de relief carstic. Puteti vizita pesteri ca Pestera Ursilor, unde s-au gasit fosilele ursului de pestera sau Pestera Meziad. Din categoria cheilor se remarca Cheile Turzii cu o lungime de 2,9 kilometri si pereti cu inaltimi de 300 metri. Pentru cei care vor sa vada un defileul, pot vizita Defileul Muresului.
Bucovina este o regiunea istorica cunoscuta printre romanii si ramane o destinatie preferata pentru unii. Aceasta regiune a tarii are o istorie bogata, aici fiind contruite multe manastiri. Cei care au contruit aceste manastiri sunt fostii domnitori si boieri ca: Alexandru cel Bun, Stefan cel Mare, Petru Rares sau Stefan Tomsa. Ce este foarte deosebit la aceste manastiri, sunt culorile pe care le au, fiecare cu o culoare diferita si reprezentativa manstirii. Manastirea Voronet este celebra pentru culoarea albastra, cunoscuta si ca „albastru de Voronet”. Manastirea Humor sau Manastire Humorului are culoare specifica rosu. Manastirea Sucevita, o manastire contruita in stitlul bizantin combinat cu cel gotic, are culoare verde ca simbol. Cei mai multi turisti vin datorita acestor manstiri, multi dintre ei fiind pelerini veniti pentru a se ruga.
In Depresiunea Maramuresului s-a dezvoltat regiunea geografica Maramures si este una dintre cele mai mari depresiuni ale intreg lantului muntos Carpatic. Varfurile muntoase din zona depasesc altitudinea de 2.000 de metri, cel mai inalt fiind varful Pietrosul Rodnei, care ajunge pana la 2.303 metri altitudine. Este un loc unde cultura straveche inca se mai pastreaza, traditiile ramanand la fel de bogate ca in trecut. Locul este cunoscut pentru bisericile de lemn contruite de-a lungul timpului, pentru peisajele uimitoare care ne intampina la intrarea in zona si cu animalele salbatice care traiesc prin padurile si campiile din Maramures. Puteti vedea animale ca: cerbul, ursul, caprioara, lupul, vulpea, mistretul sau jederul. Sunt si cateva specii de animale protejate, ele fiind in pericol de disparitie: rasul, capra neagra, marmota sau cocorul de munte.
Moldova este regiunea din parte de nord-est a Romaniei, o parte din ce a mai ramas din Principatul Moldovei, pierdut in anul 1775. Aici se afla orase importante ca Iasi, Vaslui sau Galati. Iasul este cunoscut pentru facultatile pe care le are, acolo venind foarte multi studenti pentru a studia la universitatile existente.
Foto via