Timisoara este resedinta judetului Timis si cel mai mare oras din acesta. Orasul avea in anul 2010 311.586 de locuitori, fiind al 2-lea ora din Romania ca populatie. Este unul dintre cele mai importante orase a tarii, alaturi de Cluj-Napoca, Bucuresti,Iasi, Constanta sau Sibiu. Orasul se afla in sudul Campiei de Vest si in sud-vestul Campiei Panonice, in zona de divagare, de schimbare a directiei, a raurilor Timis si Bega. Apa raurilor au format aici o zona mlastinoasa, foarte des fiind inundata de ploi. Clima orasului este cea specifica si in restul tarii, temperat- continentala, cu o medie anuala de 11 grade Celsius, masurata in anul 2006. Cea mai mare temperatura a fost atinsa in anul 1952, si anume cea de 41 de grade Celsius. In extrema cealalta aveam o temperatura de -35,3 de grade Celsius, si asta in aul 1963. Aceste temperaturi se intalnesc rar in istorie, fiind maximile si minimile inregistrate de-a lungul istoriei.
Specialistii cred ca prima atestare a orasului a fost in anul 1212 sau 1266, data fiind incerta. In anul 1718 aici a fost atestata fabrica de bere Timisoreana, in prezent cea mai veche din Romania. Orasul a avut o crestere demografica mare pana in anul 1992, cand 334.115 de oameni locuiau aici, dupa care populatia a crestul cu cateva mii. Populatia orasului apartie de mai multe culte religioase, deaceea sunt contruite multe biserici destinale pentru mai multe culte religioase.
Odata cu administratia habsburgica Timisoara s-a remarcat ca un oras puternic din punct de vedere economic, in secolul XVIII. Datorita strainilor care au venit sa investeasca in Timisoara, orasul s-a dezvoltat mult in ultimii ani, ajungand unul dintre principalele centr economice ale tarii noastre.
In anul 1920 aici s-a infiintat o politehnica, iar de atunci Timisoara a devenit un important oras universitar. In prezent se afla pe locul 4 dupa Bucuresti, Cluj-Napoca si Iasi. Este cel mai important oras universitar din vestul tarii, avand peste 10 universitati de prestigiu, cat si multe licee si scoli. Orasul detine cele mai importante cladiri istorice din Romania, biserici, piete sau monumente. Fiind un oras mare, el este impartit in peste 20 de cartiere.
Orasul este infratit cu 13 alte orase din strainate. Din anul 2005 este infratit cu Palermo, din Italia, un oras mare aflat in parte Siciliei.
Cei care sunt interesati de cazare in Timisoara, din fericire, sunt contruite multe pensiuni si hoteluri in oras si in apropierea lui. Pensiuni in general de 3 stele au preturi in jurul sumei de 100 de lei. Hotelurile au preturi mai mari, reusind sa ajung chiar si la 500 de lei, pret care pentru cel mai multi ar insemna prea mult.
Foto via Panoramio
Articol sustinut de Red Hotel