Regiunea Moldova

Moldova se afla in nord-estul Romaniei, fiind o parte din cea a mai ramas din Principatul Moldovei, dupa ce in anul 1775 am pierdut partea de nord-est. Cu o populatie de 4.284.062 de locuitori are o suprafata de 35.806 si este regiunea cu cea mai mare populatie a tarii. Regiunea cuprinde 8 judetele: Iasi, Vaslui, Galati, Botosani, Neamt, Bacau, Vrancea, Suceava.

Orasul Iasi se afla in judetul cu acelasi nume, si este si resedinta acestuia. Intre anii 1916-1918, orasul Iasi a fost capitala Romanie. Are o populatie de 320.888 de locuitori si o suprafata de 93.62 kilometri patrati, fiind astazi unul dintre cele mai importante orase ale Moldovei. Aici a aparut prima univeristate din Romania, Universitatea Alexandru Ioan Cuza, asta una dintre importantele universitati a tarii. Orasul a fost mentionat prima data in 1408 intr-un document emis de Alexandu cel Bun, pe atunci Domnul Moldovei. Clima are un caracter pronuntat, cu ierni geroase si veri calduroase. Temperatura maxima atinsa este de 40 de grade Celsius, in anul 1909, iar cea mai mica temperatura s-a inregistrat in anul 1937 cand termometrele aratau -36.3 grade Celsius.

Resedinta judetului Neamt se afla la Piatra Neamt, un oras situat pe valea Bistritei. In 2002  orasul avea 104914 de locuitori, cu 20928moldova maiputindecat in anul 1992. Este un oras situate intr-o zona de munte, cu peisajefrumoase, fiind un oras care se dezvolta din punct de vedereturistic in fiecare an. Avand multe obiective turistice, printre care si Cetatea Neamt, reprezinta pentru romani o destinatie de vacanta potrivita. In zona Neamtului sunt si multe manastiri, aici venind multi credinciosi si turisti care vor sa vada frumoasele biserici ale manastirilor din nordul Moldovei.

Tot in judetul Neamt se afla si orasul Bicaz, un oras mai mic cu o populatie de doar 8.428 de locuitori. Orasul este situat la o altitudine de 423 de metri, la baza Muntilor Ceahlau. La o distanta de 25 de kilometri fata de orasul Piatra Neamt, se afla la intalnirea a 2 rauri, Bicaz si Bistrita. In anul 1951 aici a fost contruita o fabrica de ciment, care astazi, impreuna cu centrala energetica de la Stejaru, reprezinta un punct important in economia orasului.

Braila este resedinta judetului cu acelasi nume. Orasul se afla pe malul stang al importantuluu fluviu Dunare. Dupa datele provizorii culese la recensamantul din anul 2011, populatia orasului era de 176.004 locuitori. Cu o suprafata de 77.9 kilometri patrati este impartit in 28 de cartiere si are 12 localitati infratite.  Economia orasului este sustinuta de agricultura si de pescuit. Braila este un nod feroviar important, care leaga capitata tarii, Bucuresti, de Focsani si Galati. Gara a fost deschisa in 1872, an in care a fost deschisa si calea ferata de la Bucuresti pana la Galati.

Foto via Panoramio

 Articol sustinut de Red Hotel

DISTRIBUIȚI