Frumuseti din Judetul Harghita

Judetul Harghita se afla in regiunea Transilvaniei. Locuitorii din zona sunt cei mai mult de origine maghiara, in proportie de 85 %. Suprafata judetului este de 6.610 kilometri patrati, fiind doar 2.8% din toata suprafata tarii noastre.

In partea de vest se afla Muntii Calimani, cu altitudinea maxima de 2.102 metri, in Varful Pietrosu. Sunt niste munti de origine vulcanica formati acum 70-85 de milioane de ani. Muntii sunt considerati tineri, de incretire, ei fiind formati in orogeneza alpino-carpato-himalaya. Craterele muntilor sunt stinse de acum 1,8 – 5 milioane de ani.

Muntii Gughiu sunt si ei o grupa muntoasa din Carpatii Moldo-Transilvani. Ei ajung pana la altitudinea de 1.776 metri in Varful Sacaborse Mare.

Muntii Harghitei sunt un lant muntos care are o lungime de 70 de kilometri si cu 25 kilometri latime. Cea mai mare altitudine este atinsa in Varful Harghita Madaras  cu 1.800 de metri.

Muntii Bistritei au o altitudine de 1859 de metri, ea fiind atinsa in Varful Budacul. Muntii Budacului se afla in sud-vestul Muntilor Bistritei intre 3 rauri: Neagra Brostenilor, Borca si Bistricioara. Rocile predominante sunt sisturile cristaline, unele dintre cele mai dure roci.

Judetul Harghita este printre cele mai frumoase din tara, cu mai multe grupe de munti, depresiuni si rauri care modeleaza peisajul.  Clima este diferita in functie de altitudine si zona. Temperaturile depasesc vara 10-15 grade Celsius, iar iarna scad sub 0 grade Celsius, uneori ajungand pana la – 8 grade Celsius. Padurile ce inconjoara zona sunt predominant formate din fag,gorun sau brazi. In unele zone se dezvolta si molidul, paltinul, socul rosu, coacazul sau scorusul. Fauna este bogata, traind multe animale in zona printre care si caprioarele, ursii, lupul, vulpea, rasul, jderul, cerbul carpatin, acvila de munte, mistretul sau veverita.

Resedinta de judet se afla in orasul Miercurea Ciuc. Alte municipii importante sunt: Toplita, Gheorghieni sau Odorheiu Secuiesc. Orase importante din judet sunt: Borsec, Baile Tusnad, Vlahita, Balan si Cristuri Secuiesc.

Populatia judetului atinge 326.222 de locuitori. Cei mai mult sunt maghiari, peste 85%. Restul se impart intre romani, 14% si romi 1,2%, restul fiind de alte etnii. Cel mai multi romani se afla in partea de nord a judetului unde peste 70% din populatie sunt romani, in rest predomina populatia maghiara.

Principala activitate econimica o reprezinta taierea si prelucrarea lemnului, cat si turismul la statiunile balneoclimaterice Baile Harghita si Baile Tusnad. Judetul are resurse in subsol, ca gazele mofetice, hidrominerale si apele terminale care au favorizat formarea statiunilor balneiclimaterice. Cheile Bicazului si Lacul Rosu reprezinta 2 obiective turisice importante pentru judet, fiind printre cele mai frumoase ale zonei.

Cei care ati avut ocazia sa faceti o excursie in zona judetului Harghita puteti sa va lasati parerea pe un forum turistic unde altii vor citi spusele voastre si vor alege urmatoarae destinatie de vacanta. Daca v-a placut in acest judet, puteti sa incercati sa-i convingeti pe altii sa viziteze zona.

Foto via Panoramio

Articol sustinut de Red Hotel

DISTRIBUIȚI