Orasul Iasi din Moldova

Iasi este unul dintre orasele cele mai importante din regiunea Moldovei. Intre anii 1564 si 1859 orasul Iasi a fost capitala Moldovei, iar intre 1916 si 1918 a fost capitala Romaniei. In anul 2002 orasul avea un numar de 320.888 de locuitori, pe atunci fiind al 2-lea oras din Romania, dupa numar de locuitori. Cu o suprafata de 93,62 de kilometri patrati reprezinta orasul care este si resedinta judetului Iasi. Prima oara a fost atestat in anul 1408. Documentul in care a fost mentionat orasul Iasi, a fost emis de Alexandru cel Bun, pe atunci fiind Dom al Moldovei. Iasi a fost incendiat de mai multe ori, in 1513 de tatari, in 1538 de otomani, de rusi in 1686, iar in anul 1734 in oras s-a pornit o epidemie.

Orasul de afla pe raul Bahlui, in partea de est la Moldovei, mai exact in Campia Moldovei, la o altitudine de 200 de metri deasupraMuntilor Apuseni nivelului marii. Clima orasului are un caracter pronuntat, iarna temperaturile scazand mult, fiind ierni geroase, iar vara temperaturile urca pana la nivelul de canicula. Cea mai mare temperatura s-a intregistrat in 1909, temperatura de 40 de grade Celsius, iar in 1937 termometrele au aratat -36,6 grade Cesius.

In acest oras, a avut loc prima piesa de teatru in limba romana, s-a contruit primul muzeu literar memorial, primul Muzeu de Istorie Naturala si  aici se afla si cea mai veche universitate din Romania, Universitatea Alexandru Ioan Cuza. Orasul reprezinta astazi unul dintre principale orase universitare. Se afla printre primele orase din Romania la nivelul universitatilor, alaturi de Bucuresti sau Cluj Napoca. Aici vin foarte multi studenti pentru a urma cursurile de la mai multe facultati din oras, foarte bine cotate in tara cat si in strainatate.

Principalele industrii ce se desfasoara in Iasi sunt metalurgia, industria de medicamente, textile si industria alimentara.

Iasiul reprezinta si un important oras pentru spitalele lui, cu medici foarte bine documentati. Este orasul unde vin multi din toata Moldova pentru a-si rezolva problemele de sanatate, aici gasind unii dintre cei mai buni medici din regiuni.

Catedrala Mitropolitata reprezinta un important obiectiv turistic al orasului.  Este cea mai mare biserica din Romania, si aici se afla moastele Sfintei Paraschiva. Cand se aproprie sarbatoare Sfintei Paraschiva in oras se aduna foarte multi credinciosi pentru a atinge racla cu moastele facatoare de minumi. Aici este locul unde se aduna printre cei mai multi pelerini in fiecare an.

Orasul este bogat in obiective turistice, aici fiind contruite multe biserici, manastiri,  cladiri cu importanta istorica si parcuri.

Gradina Botanica din Iasi, a fost infiintata in anul 1856 de catre Anastasie Fatu. El a fost un medic si naturalist important. Gradina Botanica din acest oras este una dintre cele mai cunoscute din tara, avand o flora bogata in mai multe specii de plante.

Sunt multe oferte pentru cazare in Iasi, fiind multe pensiuni si hoteluri contruite in zona orasului. Preturile sunt destul de mari, avand in vedere ca orasul este vizitat de multi turisti, este ceva normal. Preturile depasesc dese ori 100 de lei, chiar si pentru pensiuni.

Orasul merita vizitat, daca ati facut asta deja, puteti sa va lasati parerea pe un forum turistic, unde cei care vor citi experienta voastra vor alege daca sa faca si ei o excursie in Iasi.

Foto via Panoramio|

Articol sustinut de Red Hotel

DISTRIBUIȚI