Judetul Maramures este o importanta regiune istorica din Transilvania. Dupa culturile traditionare regiunea judetului este impartita in 4 zone: Tara Chioarului, Tara Lapusului, Tara Maramuresului si Tara Codrului. In total, judetul ocupa o suprafata de 6.304 kilometri patrati reprezentan 2,6% din suprafata toatal a tarii si are o populatie de 511.946 locuitori.
Regiunea Maramuresului se afla pe vaile raului Tisa si versantii muntilor din jur: Muntii Oasului, Muntii Gutai, Muntii Tibles, Muntii Rodnei si Muntii Maramuresului. Depresiunea unde se afla regiunea istorica si culturata Maramures, este una dintre cele mai mari din tara avand o suprafata de 10000 kilometri patrati.
Principalul rau din zona este Tisa. El este cel mai mare afluent al Dunarii adunandu-si apele de pe 157.186 kilometri patrati. Raul izvoraste din Ucraina, din Carpatii Padurosi si are o lungime de 1378 kilometri.
Cercetarile arheologice care s-au facut in zona au scos la iveala dovezi care arata ca regiunea era locuita inca din timpurile din preistorie. Acum doua mii de ani aici traiau triburi de indo-europeni. In perioada Dacie, apar atestate mai multe cetati: Sighet, Oncesti, Slatina si Calinesti.
Tara Maramuresului este atestata documentar inca din anul 1199. Judetul este localizat in partea de nord a tarii, la granita cu Ucraina. Este o zona frumoasa, cu munti, dealuri, campii si poduri care formeaza multe obiective turistice si peisaje frumoase. Cei mai multi care viziteaza Maramuresul sunt interesati de traditiile si obiceiurile zonei.
In Maramures exista mai multe obiective turistice importante si vizitate de turisti. Muzeele, manastirile, bisericile si monumente importantate de arhitectura ajuta la dezvoltarea zonei din punct de vedere turistic.
Aici s-a dezolvoltat si un turism rural datorita vechilor obiceiuri care inca se mai pastreaza in viata de zi cu zi a fiecarei satean. S-au construit multe pensiuni in zona satelor, pensiuni unde puteti invata unele obieceiuri maramuresene. Mancarea traditional din Maramures este de multe ori o mare atractie pentru care care nu prea s-au intalnit cu lucruri traditionale.
Aici s-a dezvoltat si activitatea de agroturism unde multi turisti aleg sa vina in casele oamenilor si sa-i ajute la treburile zilnice pentru a vedea si ei ce inseamna viata la sat in Maramures. Este foarte frumos sa participi la activitatile satenilor, sa inveti obieceiurile lor si sa iti dai seama cum traiesc iei in fiecare zi. Acest tip de turism incepe sa se dezvolte din ce in ce mai mult in mai multe parti a tarii, in general in Maramuresc si Bucovina.
Cei care cauta cazare ieftina in Maramures puteti apela la serviciile cabanelor sau a pensiiunilor modeste. Daca doriti o vacanta mai frumoasa puteti sta la localnici care va voi arata si unele obiceiuri ale zonei, facandu-va mai curiosi despre viata satului in Maramures.
Foto via Panoramio
Articol sustinut de Red Hotel