Dunărea, al 2-lea fluviu ca lungime din Europa, izvorând din Munții Pădurea Neagră din Germania străbate zece țări și patru capitale, ca apoi să-și sfârșească călătoria pe tărâm romanesc în Marea Neagra. La intrarea în țara nostra, de-a lungul timplui a avut grijă să-și facă loc ușor printre munți, creând astfel un peisaj de o frumusețe rară, loc care poartă numele de cazanele Dunării. Aici fluviul se îngustează vizibil, neținând cont de satele care au dispărut în timp, pentru a lasa natura să facă reguli.
După ce colectează două râuri mari de la noi, Jiul si Oltul, formează un punct de frontieră cu Bulgaria, și totodata un port fluvial important în Giurgiu.
După cei peste 1000 de km care ii strabate pe meleagurile noastre, la vărsare se împarte în cele trei brațe: Sulina, Chilia și Sfantul Gheorghe formând astfel Delta Dunării – cea mai mare dintre deltele europene.
Pentru cei care își doresc să vizitete și petreaca timpul liber în acest parc natural, unde au ocazia să vadă cele câteva sute de specii de păsari și plante acvatice, în locul binecunoscutelor stațiuni litorale din orașul-port Constanța, și să guste adevarata ciorba de pește și alte specialități culinare, pot sa experimenteze pe lângă pescuit și alte activități cu barca pe întinsele lagune. Așadar, o excursie cu cortul ar putea avea un final nefericit, iar cazare în Delta Dunarii găsim fără prea mari eforturi, în funcție de preferințele fiecaruia.
Foto via Panoramio