Casa Poporului din Bucuresti

Bucurestiul se mandreste cu cea mai mare cladire administrativa pentru uz civil din lume, cea mai scumpa cladire administrativa din lume si cu cea mai grea cladire din lume. Aceasta este Casa Poporului, in prezent Palatul Parlamentului. Se afla in sectorul 5 al orasului, in partea centrala a Bucurestiului. Lucrarile pentru construirea aceste cladiri au inceput in anul 1983 si au lucrat 700 de arhitecti coordonati de Anca Petrescu.

Cladirea are o suprafata de 330.000 metri patrati, pe locul 2 in cartea recordurilor la capitolul Cladiri Administrative, prima fiindCasa Poporului Cladirea Pentagonului. Cladirea are dimensiuni colosale, lungime de 270 metri, latime de 245 metri, inalta pana la 86 de metri si o adancimea de 92 metri. Constructia are 20 nivele din care 8 in subteran iar 12 la suprafata.

Au fost nevoie de 1.000.000 metri cubi de marmura, 5.500 de tone ciment, 7.000 de tone otel, 20.000 de tone nisip, 1.000 tone bazalt si multe alte resurse folosite in cantitati foarte mari pentru a finaliza constructia cladirii. Casa poporului are 1000 de incaperi dintre care 30 de sali si salonuri. Sala drepturilor omului are o suprafata de 625 metri patrati. Candelabrul de 2 tone, al 2-lea ca marime din cladire, este facut din cristal de Medias reprezinta un important element din aceasta sala.

Sala Nicolae Balcescu are usile facut din lemnul de mahon un lemn foarte pretios. Covorul este tesut la Cisnadie ca si multe alte covoare din cladire. Sala Alexandru Ioan Cuza poarta numele domnitorului Tarii Romanesti si a Moldovei nascut in Barlad. Sala este una dintre cele mai inalte a cladirii cu 20 metri inaltime si cu suprafata de 2.040 metri patrati ocupa locul 2 din toata cladirea.

Sala Ion I.C. Braianu are draperii de catifea de culoare rosie cu fire de aur si argint, ele fiind brodate de maicutele de la manastirile Agapia si Varatec. Sala Unirii a fost inaugurata pentru a comemora revolutia din anul 1989. Sala este folosita foarte des pentru targuri si expozitii nationale cat si internationale. Are un covor de 1100 metri patrati cu greutatea de 3 tone. Datorita greutatii este nevoie de 35 de oameni pentru a-l desfasura.

Pentru turistii care vor sa viziteze cladirea, exista in program special in care ei o pot vizita, fiind si ghizi turistici care vorbesc mai multe limbi pentru a va prezenta informatii despre istoria si marea cladire a Palatului Parlamentului.

Daca ati avut ocaza sa vizitati marea cladire din Bucuresti puteti sa va spuneti parerea pe un forum turistic unde multi ar fi curiosi despre ce au vazut altii si daca merita sa o viziteze si ei.

Foto via Panoramio