O idee despre Timișoara

Pentru majoritatea romȃnilor Timișoara reprezintǎ  un spaţiu urban marcat de evenimente inaugurante pentru Romȃnia și nu numai. Acest fapt se datoreazǎ poate unui factor major, numit poziţie geograficǎ; Timișoara fiind ȋn acest sens, clișeic spus, poarta principalǎ de intrare ȋn Romȃnia a culturii vest europene.

În conștiinţa generalǎ romȃneascǎ acest oraș va fi mereu unul cu viziuni progresiste și orasul ȋn care s-a ȋnfiinţat pentru prima datǎ ȋn ţarǎ o fabricǎ de bere, un spital comunitar, s-a realizat primul canal navigabil (pe Bega), prima staţie de salvare ori primul oraș declarat liber ȋn 1990, dupǎ perioada comunistǎ. Timișorenii sunt cei dintȃi dintre romȃni care s-au plimbat pe strǎzi asfaltate și iluminate electric ori au beneficiat de transportul public ȋn comun, utilizȃnd tramvaiul electric.

Aflatǎ la mai puţin de 700 km faţǎ de 13 capitale europene, Timișoara este larg deschisǎ pieţelor turistice, avȃnd o capacitate considerabilǎ de cazare cu peste 70 de hoteluri și peste 30 de pensiuni. Lista cu locurile și edificiile captivante turistic este una de dimensiuni impresionante, cuprinzȃnd peste 80 de obiective importante, de la muzee la strǎzi și pieţe, de la parcuri la edificii religioase și istorice.

Dupǎ o simplǎ documentare pe diverse forumuri de cǎlǎtorii, putem creiona o idee despre cele mai apreciate și mai cǎutate obiective turistice din acest oraș. În acest sens, intr-o ordine aleatorie, Fabrica de bere Timișoreana, Catedrala Mitropolitana ori Palatul Baroc par a fi printre cele mai cǎutate atracţii. Încercȃnd o conturare a acestora, le vom lua succesiv.

Fabrica de Bere Timișoreana, aflată pe strada Ştefan Cel Mare, este prima fabricǎ de bere din Romȃnia, ȋnfiinţatǎ ȋncǎ din anul 1718. Cu o istorie tumultoasǎ, ea a aparţinut autoritǎţilor militare, apoi Casei de Economii din Timișoara, a suferit un grav incendiu, a fost naţionalizatǎ de cǎtre comuniști, ȋn prezent fiind ȋn proprietatea SAB Miller.

Construcţia Catedralei Mitropolitane, purtǎtoare a hramului “Trei Ierarhi”, a fost favorizatǎ de conjunctura istoricǎ de la ȋnceputul secolului XX, perioadǎ ȋn care religia ortodoxǎ  a fost ȋncurajatǎ ȋn zona respectivǎ, Banatul unindu-se cu Romȃnia. Cu 11 turle și 7 clopote perfect armonizate, catedrala se aflǎ ȋn central orașului, fiind un exemplu de arhitecturǎ și picturǎ, un mixt ȋntre stilul moldovenesc și cel bizantin.

Palatul Baroc sau Palatul Vechii Prefecturi se aflǎ ȋn spaţiul central al orașului și dateazǎ din secolul XVIII. Are 2 etaje si o mansardǎ, impresionabile fiind cele 2 intrǎri construite ȋn stil baroc. A fost de-a lungul timpului sediul unor diverse reședinţe oficiale, ȋn prezent fiind sediul Muzeului de Artǎ.

Sursa Foto