Voiajor prin Cluj

Aflandu-ma in judetul Cluj, acum cateva zile, pentru a participa la o conferinta din partea companiei la care lucrez,  impreuna cu „colega” mi-am propus ca voi reveni pentru a vizita (in your face !), deoarece nu am apucat decat sa zaresc cateva cladiri care mi-au starnit interesul in vizita mea in Cluj.

Pentru ca de acesta data vreau sa merg mai pregatita m-am informat de pe un  forum turistic despre cat mai multe obiective naturale, culturale, istorice, religioase, baze de agreement si alte atractii pe care Clujul mi le poate oferi.

[dropcap]A[/dropcap]stfel am descoperit cateva lucruri pe care nu le stiam si care au constituit elemente de interes, si anume faptul ca după Târgu Mureș, în orașul Cluj se regăsește cea mai mare comunitate maghiară urbană din România, cu o viață culturală și academică intensă, viata reprezentata prin numeroasele institutii pe care intentionez sa le vizitez. Pe langa institutiile maghiare pe care le-am pus pe lista de vizite mai adaug si Teatrul Național „Lucian Blaga”, din Piața Avram Iancu, reprezintă cea mai importantă instituție teatrală din Transilvania. Clădirea, găzduiește totodată și Opera Națională Română, cea mai veche instituție lirico-dramatică din România, Prima Operă Națională a țării.

Si pentru ca am mai avut sansa sa ajung in resedinta de judet cu ocazia jobului, nu am mai fost nevoita sa caut cazare in Cluj Napoca, pastrand practic aceeasi locatie de cazare.

Aruncand un ochi pe harta judetului Cluj am decis sa ma indepartez putin de Cluj Napoca, aproximativ 35 km si sa admir si frumusetea nepretuita a rezervatiei naturale protejata de lege: Cheile Turzii, care:

  • ocupa o suprafata de 324 ha si s-a format prin erodarea rocii de calcar jurasic;
  • adapostesc peste 60 de pesteri, iar printre cele mai importante se numara: Pestera Morarilor, Pestera Liliecilor, Pestera Ungureasca, Pestera Cetatuia Mare, Pestera Ascunsa si Pestera Binder.
  • este una dintre cele mai bune zone de alpinism si escalada din tara; sunt aproximativ 250 de trasee de alpinism si escalada, unde se tin diverse concursuri si memoriale in fiecare an.

Fara indoiala aceasta rezervatie reprezinta una dintre cele mai cunoscute atractii turistice din Romania -privelistea, peretii inalti de stanca, vegetatia si fauna sunt cu totul deosebite si de neuitat.

Si pentru ca dupa lucrurile umitoare pe care le-am citit despre acesta minunata rezervatie nu as putea pleca asa repede din acel peisaj de-a dreptul impresionant m-am horatat sa caut neaparat cazare in Cheile Turzii. Sfatul meu pentru voi toti este ca macar o data in viata sa mergeti sa vedeti toate aceste frumuseti pe care natura ni le impartaseste.

Aflandu-ma acum cateva luni in judetul Cluj pentru a participa la o conferinta din partea companiei la care lucrez mi-am propus ca voi reveni pentru a vizita, deoarece nu am apucat decat sa zaresc cateva cladiri care mi-au starnit interesul in vizita mea in Cluj.

Pentru ca de acesta data vreau sa merg mai pregatita m-am informat de pe forumurile turistice despre cat mai multe obiective naturale, culturale, istorice, religioase, baze de agreement si alte atractii pe care Clujul mi le poate oferi.

Astfel am descoperit cateva lucruri pe care nu le stiam si care au constituit elemente de interes, si anume faptul ca după Târgu Mureș, în orașul Cluj se regăsește cea mai mare comunitate maghiară urbană din România, cu o viață culturală și academică intensă, viata reprezentata prin numeroasele institutii pe care intentionez sa le vizitez. Pe langa institutiile maghiare pe care le-am pus pe lista de vizite mai adaug si Teatrul Național „Lucian Blaga”, din Piața Avram Iancu, reprezintă cea mai importantă instituție teatrală din Transilvania. Clădirea, găzduiește totodată și Opera Națională Română, cea mai veche instituție lirico-dramatică din România, Prima Operă Națională a țării.

Si pentru ca am mai avut sansa sa ajung in resedinta de judet cu ocazia jobului, nu am mai fost nevoita sa caut cazare in Cluj Napoca, pastrand practic aceeasi locatie de cazare.

Aruncand un ochi pe harta judetului Cluj am decis sa ma indepartez putin de Cluj Napoca, aproximativ 35 km si sa admir si frumusetea nepretuita a rezervatiei naturale protejata de lege: Cheile Turzii, care ocupa o suprafata de 324 ha si s-a format prin erodarea rocii de calcar jurasic adapostesc peste 60 de pesteri, iar printre cele mai importante se numara: Pestera Morarilor, Pestera Liliecilor, Pestera Ungureasca, Pestera Cetatuia Mare, Pestera Ascunsa si Pestera Binder.

Este una dintre cele mai bune zone de alpinism si escalada din tara; sunt aproximativ 250 de trasee de alpinism si escalada, unde se tin diverse concursuri si memoriale in fiecare an.

Fara indoiala aceasta rezervatie reprezinta una dintre cele mai cunoscute atractii turistice din Romania -privelistea, peretii inalti de stanca, vegetatia si fauna sunt cu totul deosebite si de neuitat.

Si pentru ca dupa lucrurile umitoare pe care le-am citit despre acesta minunata rezervatie nu as putea pleca asa repede din acel peisaj de-a dreptul impresionant m-am horatat sa caut neaparat cazare in Cheile Turzii.

Sfatul meu pentru voi toti este ca macar o data in viata sa mergeti sa vedeti toate aceste frumuseti pe care natura ni le impartaseste.