Călătoria – un hobby sau o necesitate?

Toți visăm cel puțin la un week-end prelungit din cele două anotimpuri care ne oferă posibilitatea de a uita de noi și de grijile din fiecare zi. Pe o pătura sau pe o pârtie de ski, la munte, la mare, sau la bunicii de la țară, nevoia de cunoaștere și de relaxare este cunoascută încă de pe vremea romanilor. Pentru cei tineri, călătoria şi excursiile îi ajuta enorm să se dezvolte, să aibă noi viziuni asupra lumii în care trăiesc, să înţeleagă diferenţa dintre bine şi rău. ”O zi petrecută în munte te învaţă cât zece biblioteci într-un an” spunea istoricul nostru Nicolae Iorga. Şi nimeni nu l-a contrazis.

Călătoria a început din dorința de a cunoaște locuri și țări noi, civilizații și culturi ale popoarelor lumii, dar azi adevăratul motiv pentru care oamenii călătoresc este din nevoia de relaxare. Din nevoia de a se refugia măcar pentru câteva zile din centrele urbane, de a reveni la natura și la vechile obiceiuri. Plimbările în natură, turismul rural și ecoturismul sunt noile activități turistice pentru care turistul modern renunță la căldura năucitoare de la malul mării. Și care, în final, cred că-l satisfac mai mult.

Însă, în zilele noastre timpul este tot mai limitat, orelele prelungite de la locul de muncă și lipsurile materiale ne fac să uităm să mai zâmbim sau ne bucurăm de lucrurile mărunte care în final aduc fericirea pe chipul nostru. Natura şi toate componentele ei lucrurile care ar trebui să le respectăm încă din primii ani din viaţă.

Vara –  este de departe anotimpul în care zilele de vacanță sunt plănuite nu doar de cei tineri care încă mai au de stat pe bancile școlii. După un an de greutăți, fiecare încearcă să-și reîncarce bateriile. Cel mai bun lucru pe care-l putem face în acest sens este să ne prăgătim valiza pentru o excursie, iar acesta ar trebui sa fie locul în care îi luăm pe cei dragi cu noi.

În viața de zi cu zi, problemele financiare constituie adevărata graniță dintre dorință și vis. Uneori, și timpul ne este inamic, chiar dacă vacanța la bunicii de la munte unde afinele, mura și zmura sunt numai bune de adunat pentru iarnă, sunetul clopoțelului nu iartă pe nimeni.

Așadar, hobby-ul rămâne poate doar pentru plimările în parc cu bicicleta sau activitățile de iarnă care ne amintesc de gustul copilăriei. Doar pasionaţii pot să facă diferenţa între cele două: hobby-ul pentru cunoscători, călătoria pentru restul…:)

DISTRIBUIȚI