Valea Oltului

Raul Olt, care izvoraste din Muntii Hasmasu Mare, reprezinta unul dintre cele mai importante din Romania. El trece prin mai multe orase dintre care cele mai importante sunt: Miercurea Ciuc, Sfantu Gheorghe, Fagaras sau Ramnicu Valcea. Oltul este un afuent al Dunarii,  el varsandu-se in acest fluviu in dreptul localitatii Turnu Magurele. Cu o lungime de 615 kilometri, s-a reusit contruirea a aproape 30 de lacuri de acumulare pe traseul tau.

Raul Olt, a creeat deasemenea si Defileul Oltului, mai numit si Valea Oltului. Cu o lungime de 47 de kilometri se intinde la Turnu Rosu pana la Cozia.

Turnu Rosu este un sat aflat in judetul Sibiu, fiind atestat in documente inca din anul 1453, pe data de 3 februarie. Atunci, aici a fost contruita o biserica, in timpul domniei lui Neagoe Basarab. Initial, Turnu Rosu a fost o contructie defensiva, construita de catre sasi in anul 1360. Terminata in 1370 ea a avut ca scop urmarirea raului Olt.

Defileul este sapat intre Muntii Capatanii, care ating 2.130 de metri altitudine in Varful Nedeia, Muntii Lotrului, cu altitudinea maxima in Varful Steflesti care atinge 2.242 de metri si Muntii Fagaras.

Muntii Fagaras sunt muntii unde se afla si cel mai inalt varf din Romania. Varful Moldoveanu atinge 2.544 de metri altitudine, fiind cel mai inalt punct din tara.

Drumul din Valea Oltului a fost unul dintre cele mai importante din regiunea Dacia. El a avut 2 functii, una militar-strategica siValea Oltului comerciala. Acest drum lega regiunea Transilvaniei de Dunare. In aceasta zona se afla si Cetatea Arutela, un monument istoric ce dateaza din anii 137 si 138. Se gaseste in apropiere de Manastirea Cozia pe malul din partea stanga a raului Olt. Pe lista monumentelor istorice a fost trecuta abea in anul 2004. Dupa mai multe descoperiri, se crede ca cetatea a fost contruita pe timpul cand era imparat Hadrian. Ministerul Domeniilor a facut primele spaturi in Poiana Bivolari intre anii 1888-1889.

Fiind un drum importante, atat terestru cat si pe apa, a determinat dezvoltarea zonei din punct de vedere economic. Pe traseul Oltului in drumul sau prin Valea Oltului se gasesc statiuni baleneoclimaterice cu ape bogate in sulf unde puteti sa va tratati diferite boli.

Schitul Ostrov este contruit pe o insula artificiala pe raul Olt, intre anii 1518 si 1522. A fost realizata sub ctitorirea domnitorului Neagoe Basarab si a sotiei sale pe nume Despina. Are hramul Nasterea Maicii Domnului si este un schit destinat maicilor. Pictura bisericii din cadrul schitului a inceput abea in anul 1752 fiind terminata in 1760. Biserica a fost sfintita fara terminarea picturilor.

Din pacate drumul nu este in stare foarte buna, dar cu toate aceastea merita parcurs de oricine, peisajul fiind de neuitat. Orice excursie in zona merita facuta, datorita peisajului pe care nu-l veti uita, traind cu el toata viata, amintindu-va de frumoasele zile petrecute acolo.

DISTRIBUIȚI