Pestera Dambovicioara

Pestera Dambovicioara este una din cele mai cunoscute si vizitate pesteri din judetul Arges. Aceasta este situata in partea de sud aPestera Dambovicioara Masivului Piatra Craiului, in versantul stang al vaii Dambovicioara la 1 km nord de satul Dambovicioara.Pestera s-a format in decursul veacurilor datorita actiunii apelor paraului Dambovicioara, care au sapat in stancile calcaroase ale Masivului Piatra Craiului. Ulterior, paraul si-a modificat albia si au trasformat-o intr-o pestera „uscata”.

Temperatura medie in pestera este in 10 – 12 °C, fiind considerata o pestera calda.In interior, pestera Dambovicioara are o galerie unica, cu o lungime totala de 555 m, care se leaga de exterior printr-un horn inalt de 10 m, care furnizeaza un slab curent de aer. Galeria are latimi ce variaza intre 3-4 m si inaltimi de 4-5 m, cu putine ramificatii, de dimensiuni mici. Dupa 150 m de la intrare, galeria se ingusteaza foarte mult, de aceea este recomandat turistilor care intra pentru a o vizita sa evite aglomerarea in interior.

Desi lungimea pesterii este incomparabil mai mica fata de alte pesteri din Romania, pestera Dambovicioara este cea mai lunga din zona, relieful si natura rocilor nefiind propice galeriilor de mari dimensiuni.

Foto via Flickr

DISTRIBUIȚI