Castelele Peles si Pelisor

Zona Sinaia atrage multi turisti interesati de multele obiective turistice istorice si culturale din zona. Turismul in zona orasului Sinaia si Brasov  este foarte dezvoltat, existand locuri unde turistii se pot distra si au ce vizita. Unul dintre obiectivele turistice ale zonei este si Castelul Peles.

Castelul Peles din Brasov este considerat, unul dintre cele mai frumoase castele din intreaga Romanie. Cel care a dorit contruirea acestui castel este regele Carol I. Castelul a fost terminat in anul 1914. Carol I a dorit sa aiba o resedinta de vara dupa ce in anul 1866 a vizitat zona, fiind foarte incantat de peisaj. Castelul reprezinta unul dintre cele mai importante edificii cu caracter istoric si arhitectural, fiind unic, avand o valoare istorica si arhitecturala importanta pentru Romania. Inaugurarea castelului a avut loc in anul 1883.

Astazi, castelul poate fi vizitat de orice turist, in schimbul platii unei sume de bani. Castelul este de o frumusete superba in interior, dar si in curtea ce il inconjoara. Cei care vin in zona au de ce se bucura, putand sa se plimbe prin zona castelului, sau sa-l vizitele prin interior, unde un numar de turisti v-or si ghidati de un ghid turistic care va vorbi despre istoria castelului. Cele mai importate camere a castelului sunt:

Holul de onoare, un hol cu lambriuri din lemn de nuc, cu un plafon de sticla mobil care era surpriza celor care veneau sa-l viziteze pe regele Carol I.

Biblioteca regata cuprinde carti rare, care au coperti din piele, literele fiind din aur. In spatele unui raft de carti exista un pasaj secret, prin care regele putea sa se refugieze in celelalte incaperi alte castelului.

Salile de arme cuprind peste 4000 de piese, dintre care cele mai pretioase sunt armurile germane si o armura completa pentru cal si cavaler.

In fata castelului este contruita statuia lui Carol I. Castelul poate fi vazut de la distanta mare, fiind foarte inalt. Este aflat intr-o zona de padure, drumul catre el fiind pavat cu pietre. Cei care aleg sa faca o plimbare pe cararile din apropierea castelului pot admira frumoasele peisaje care se „ivest” la tot pasul. Padurile verzi fac peisajul mai frumos, fiind si un motiv pentru care Carol I a ales acest loc pentru contruirea castelului.

Pe langa Castelul Peles, mai exista un castel numit Pelisor, mai mic decat Peles, el fiind construit in curtea castelului Peles. El a fost destinat mostenitorilor Ferdinand si Maria, fiind contruit tot din dorinta lui Carol I. Castelul Pelisor, are doar 99 de incaperi, fata de Castelul Peles cu 160 de incaperi. Castelul a fost decorat  in mare parte dupa dorintele reginei Maria, avand obiecte din lemn de stejar sau de tei aurit.

Zona castelurilor Peles si Pelisor merita vizitata, fiind foarte multe lucruri de vazut aici. In zona vin multi turisti straini sa vada castelele, ei auzind de ele in istoria Romaniei, si sunt curiosi sa vada mai multe.